Radek URBANEC CZECHER #3

12.01.2010 19:32

 

Vincent alias CZECHER

 

Motoristické veřejnosti není třeba blíže představovat. Poznali jsme se kdysi na závodech v Budějovicích. Přijal pozvání do Hořic a zde zanechal nesmazatelnou stopu. Svými výkony a i svými excesy. Ale takový je Vincent, nyní žijící v USA, kde ho motocyklová veřejnost zná pod přezdívkou CZECHER.

 

Vincek v Hořicích jezdil dakšny, supersporty i superbiky.

V zatáčce Na Cikánce

 

V jednom sobotním treninku zajel takový čas, že by byl ještě nyní rekordem.

Ale čas byl změřen pouze ručními stopkami a pak to bylo v sobotním treninku, tedy byl čas jako rekord uznán nebyl.

 

V Americe si Vinci při závodech získal velké jméno, velké uznání a byl velice respektován. Za své výkony byl miláčkem diváků a uznávanou personou, kterou uznávali i začínající hvězdy Nicky Hayden nebo John Hopkins, které porážel. Pád s vážnými následky Vincka připoutal na invalidní vozík. Ale nebyl by to on, aby nebojoval. Tak jak byl zvyklý na trati bojoval i s tou nepřízní osudu…

 

Proč to vlastně píši.

Občas si mailujeme, jelikož on má neustále zájem o racing v Čechách a hlavně ho zajímá, co je v Hořicích nového. Dnes jsme spolu měli hodinový telefonát. Nedokážu písemně vyjádřit emoce, dojetí a nadšení, s jakým jsme spolu hovořili. Cítil jsem z jeho hlasu zmar, ale na druhou stranu opravdové nadšení a i smích, když jsem mu vyprávěl různé story z Hořic.

 

Na Jabloňáku

 

Několikrát mi opakoval, že tohle všechno poslouchat, je pro něj povzubuzující a působí to jako terapie. Cítil jsem z jeho slov jakýsi psychický zlom a bolest z toho co prožívá. Nebudu zde psát o jeho zdravotních potížích, ale jsou pro nás jenom těžko představitelné. Já osobně před ním smekám s jakou vitalitou se vyrovnával s tímto handicapem, ale jeho lítost byla z jeho slov hodně patrná.

 

Neustále mluvil o Hořicích, o závodech v USA o jeho startech v Macau. Nabízel svou pomoc. Strašně rád by se podílel i na přípravě závodů doma v Čechách.Chtěl by pomáhat jezdcům, ne pouze těm na naše poměry špičkovým, ale podporovat i ty slabší. Nebo lépe řečeno spíše ty kluky co to jezdí sice někde na chvostě, ale pro lásku k tomuto sportu.

Byl unešen, když jsem mu řekl o startu Indiho na TT Man .

 

 

Zmínil jsem se mu o tom, že máme v plánu jet v letošním roce jakési neoficiální „mistrovství“ v závodech na přírodních okruzích. Optal jsem se , zda by souhlasil, aby se tento seriálek jmenoval třeba Czecher Racing Cup. Odpověděl mi…ty mě chceš zmasakrovat…to je rána do srdce…a slyšel jsem z jeho slov dojetí…

 

Ne, nic nepřeháním do nějakých emotivních výšin, ale cítil jsem , že je toho stále plný. Cítí se možná na vedlejší koleji, ale sílu pomáhat českým závodům má obrovskou. Mluvili jsme vážně o tom, že by přijel do Hořic. A nejenom do Hořic, ale podíval by se i do Brna. Moc by chtěl, stále to opakoval.

 

Dlouho jsme mluvili, nebo spíše on mluvil. Slova smutná a frustrující, střídala slova emocí, výkřiků a smíchu. Česky nezapomněl a ta naše jadrná sprostá slovíčka během hovoru lítala hodně často. Prožil si za ten svůj život hodně vzrušujícího, užil si i slávu, úspěchy, ale „užil“ si hodně strachu a nervů.

 

Řekl, že tomu dal všechno, celej svůj život. A v jeho případě, to platí na 100%.

 

Budu vás informovat, co a jak se zadaří, či skutečně Czecher přijede domů a pozdravit nás.

 

Jak mi řekl…v Hořicích mám na stole rozehraný karty…hoří mi tam vajgl….a mám tam nedopitý pivo…strašně rád bych se vrátil…tu hru dohrál…dopil to pivo a dokouřil…

 

Takovej byl, je a bude Vincent.                www.czecher.com